Utbildning

Hur blir man en doula?

Woman holding her newborn baby at hospital

Doulautbildning

Man kan utbilda sig till doula i ODIS regi. Då får man bland annat lära sig hur man bäst ger stöd, om naturlig smärtlinding, bra ställningar, amning, beröring, förlossningsförloppet och mycket, mycket mera.

Det anordnas regelbundet kurser med grundutbildningen till doula. I Stockholm, Göteborg och Skåne hålls de i form av veckoslutskurser, ledda av en erfaren doula.

ODIS har ställt upp vissa kriterier och en kursplan (finns att ladda hem som pdf här) som säkerställer att doulan har fått en utbildning som är godkänd av föreningen.

ODIS certifierad doula

Tillstånd att kalla sig godkänd ODIS certifierad doula ges till medlemmar som uppfyller följande krav:

  • Deltagit i en doulautbildning som är godkänd av ODIS.
  • Läst litteraturen på ODIS litteraturlista.
  • Gjort ODIS skriftliga doulaprov med godkänt resultat (gör inte detta förrän du gjort klart hela utbildningen och läst litteraturen).
  • Deltagit som doula vid minst tre förlossningar och skickat in kortare reflektioner kring din roll som doula under dessa till info@devodis.nnveig.com.
  • Blivit godkänd av en styrelsemedlem i ODIS

Kom ihåg att du givetvis måste vara medlem för att bli ODIS certifierad doula.

Du får doulaprovet i samband med doulautbildningen. Vid behov kan provet även erhållas från ODIS. Maila då till provet@devodis.nnveig.com.

Önskar du bli Odis certifierad doula så sänd dina förlossningsberättelser och ditt prov i samma mail till provet@devodis.nnveig.com, för att underlätta vår hantering av dessa. Uppge även ditt namn, stad, adress, telefonnummer, mail och län. Lägg till ditt namn i dokumentnamnet så vi lättare kan identifiera det.

Vem är en doula?

Traditionellt så kan vem som helst kalla sig doula, även om man inte gått en utbildning. I grund och botten handlar det om att en kvinna ger stöd åt en annan kvinna och ev hennes partner under förlossningen. Så är du med och hjälper en vän eller släkting som föder är du en doula, för du gör det som en doula gör.

Du är varmt välkommen att bli medlem i ODIS och stå med på våra doulalistor, bara du har intresset och en genuin önskan att stödja blivande föräldrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet